Vuurwerk

Alles over vuurwerk.

Over vuurwerk

De oorsprong van vuurwerk.

Oud op nieuw Vuurwerk is een constructie van materialen als karton, papier, plastic en metaal, met daarin ontplofbare en/of brandbare mengsels van chemische stoffen.

Vuurwerk is ruim 2000 jaar geleden ontstaan in China, de chinezen gebruikte vuurwerk vooral bij religuieuze gebeurtenissen om daar de boze geesten mee te verdrijven. Het ritueel om vuurwerk afsteken vormt daarmee een vast onderdeel van de Chinese cultuur, en gaat tot op de dag van vandaag gepaard met vele festivals.

Vuurwerk in Nederland
Ook in Nederland is vuurwerk een heuze traditie omdat Nederland èèn van de landen is waar je 1 of meerdere dagen per jaar legaal je eigen vuurwerk op straat mag afsteken. Het is de laatste 3 dagen van het jaar (29, 30 en 31 december) toegestaan om legaal vuurwerk te kopen bij de daarvoor aangewezen vuurwerk dealers verspreid over het hele land.

Regels & Tips

De vuurwerk wetgeving en wat tips.

De regels m.b.t. vuurwerk zijn in Nederland anders dan in andere Europese landen daarom hebben we de belangrijkste regels even voor je op een rijtje gezet:

 • — Afsteken toegestaan op 31 december vanaf 18:00 uur t/m 1 januari 02:00 uur.
 • — Maximaal 25KG opslaan als particulier.
 • — Alleen kopen bij een legaal verkooppunt, tevens is alleen toegestaan om vuurwerk te kopen op 29, 30 en 31 december.
 • — Alleen vuurwerk afsteken en voorhanden hebben met een Nederlandse omschrijving, CE keurmerk en tekst 'geschikt voor particulieren'.

 • En nog een aantal handige tips om de veiligheid te bevorderen bij het afsteken van vuurwerk:

 • — Draag een vuurwerkbril.
 • — Steek alleen groen viscolont aan.
 • — Lees de gebruiksaanwijzing vooraf goed door zodat je weet wat je moet doen.
 • — Draag kleding die niet snel in brand kan vliegen.
 • — Altijd met gestrekte arm afsteken en nooit met je hoofd boven vuurwerk hangen.
 • — Niet experimenteren met vuurwerk!
 • — Richt geen vuurwerk op mensen, dieren of brandbrare materialen.
 • — Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar of gebruik een speciale Pyrotorch. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
 • Vuurwerk categorieeën

  Informatie

  (Categorie 1 vuurwerk F1) Fop en scherts vuurwerk
  Het afsteken en kopen van categorie 1 vuurwerk is toegestaan voor personen van 12 jaar of ouder. Het afsteken van categorie 1 vuurwerk is 365 dagen per jaar toegestaan mits er geen overlast wordt veroorzaakt. (vuurwerk dat zeer weinig gevaar en een te verwaarlozen geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk dat bestemd is voor gebruik binnenshuis.)

  (Categorie 2 vuurwerk F2) Klein vuurwerk
  Het afsteken en kopen van categorie 2 vuurwerk is toegestaan voor personen van 16 jaar of ouder. (vuurwerk dat weinig gevaar en een laag geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een afgebakende plaats.)

  (Categorie 3 vuurwerk F3) Groot vuurwerk
  Het afsteken en kopen van categorie 3 vuurwerk is toegestaan voor personen van 18 jaar of ouder. (vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een grote open ruimte, en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.)

  Wanneer categorie F2 en F3 afsteken en kopen?
  Verkopen mag op 29, 30 en 31 december. Valt een van de verkoopdagen (29, 30 en 31 december) op een zondag? Dan mag er op die dag geen vuurwerk worden verkocht. Het is dan wel toegestaan vuurwerk te verkopen op 28 december. Het afsteken van categorie 2 en 3 vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

  (Categorie 4 vuurwerk F4) Professioneel vuurwerk
  Vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor gebruik door personen met gespecialiseerde kennis en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid. Dit vuurwerk word op afstand afgestoken via een elektrisch ontsteking. Het afsteken en verkopen aan/door particulieren is verboden.

  Onze producten

  Bekijk ons assortiment, bestaande uit: vuurwerk aanstekers, categorie 1 vuurwerk en veiligheidslont.

  payment methods